luni, 3 martie 2014

Fotografia color

Fotografia color a fost explorata la mijlocul secolului al 19-lea . Primele experimente de culoare au necesitat expuneri extrem de lungi ( ore sau zile pentru realizarea imaginilor de pe aparatul de fotografiat ), pentru a preveni decolorarea rapida atunci când sunt expuse la lumină albă.  Prima fotografie permanenta de culoare a fost facuta în 1861 , folosind principiul celor trei culori - publicat pentru prima oară de fizicianul James Clerk Maxwell în 1855 . Ideea lui Maxwell a fost de a lua trei fotografii alb –negru, separate prin filtre de culoare roșie , verde și albastra . Acest lucru oferă fotografiei cele trei canale de bază necesare pentru a recrea o imagine color. Printuri transparente din imagini pot fi proiectate prin filtre de culoare similare și suprapuse pe ecranul de proiecție , o metodă reproducere a culorilor . O imprimare color pe hârtie ar putea fi produsă prin suprapunerea amprentelor de carbon ale celor trei imagini realizate în culori complementare , o metodă de reproducere a culorilor pionier, realizata de Louis Ducos du Hauron la sfârșitul anilor 1860. Fotograful rus Serghei Mihailovici Prokudin - Gorskii a folosit pe scară largă aceaste tehnici de separare a culorilor , folosind o camera speciala  in care expuse succesiv cele trei imagini filtreaza culoare pe diferite părți ale unei plăci alungite.
Dezvoltarea fotografiilor în culori a fost împiedicată de sensibilitatea limitată a materialelor fotografice timpurii , care au fost în mare parte sensibile la albastru, doar puțin sensibile la verde, si practic, insensibile la roșu. Autochrome , primul proces de culoare de succes comercial , a fost introdus de către frații Lumière în 1907. Kodachrome , primul modern " tripack integral " ( sau " monopack " ) film color , a fost introdus de către Kodak în 1935 . El captureaza cele trei componente de culoare într-o emulsie multistrat . Un strat a fost sensibilizat pentru a înregistra o parte roșu - dominat al spectrului , un alt strat înregistreaza doar partea verde și un al treilea a înregistrat numai albastru.
Agfa este structurat în mod similar Agfacolor Neu a fost introdus în 1936 . Spre deosebire Kodachrome , culoarea în Agfacolor Neu au fost încorporate în straturile de emulsie în timpul fabricației, ceea ce a simplificat foarte mult prelucrarea .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu